Vědomé dýchání

"Jste-li pánem svého dechu, nikdo Vám nemůže ukrást váš vnitřní klid"
- neznámý autor

Dýchání je základ vědomého vnímání přítomnosti. Může vám pomoci zpomalit, zklidnit svou mysl a přenést vás do přítomného okamžiku. Strachy, obavy, bolest existují jen v minulosti nebo v budoucnosti.

Existuje řada způsobů jak vědomě dýchat. Můžete začít tím, že si dýchání budete uvědomovat. Představujte si dýchání jako vlny- dechová vlna přichází a zase odchází. S každých výdechem můžete poslat pryč i vaše myšlenky týkající se minulosti a budoucnosti. Soustřeďte se pouze na nádech .. a na výdech. To je vědomé dýchání.

Objeví se myšlenky, které přicházejí s dýcháním. Nechte je přicházet a odcházet a obraťte svou pozornost zpět k dýchání. Nevyčítejte si, že se objevují, jen dýchejte dál.

Zkuste provádět vědomé dýchání po dobu jedné nebo dvou minut několikrát denně. Třeba ráno, když se oblékáte, na cestě do práce, u šálku čaje, než jdete spát atd.

Existuje několik způsobů jak se zaměřit na dýchání. Vyzkoušejte a  uvidíte, který vám bude nejvíce vyhovovat.

 

Praxe:

  • Vnímejte svůj dech. Položte si ruku na hrudník a vnímejte svůj dech....jak proudí dovnitř do těl a zase z těla. Vnímejte jeho přírozený rytmus. Uvědomujte si chlad vzduchu, který vdechujete a teplotu vzduchu, který vydechujete.
  • Dýchejte pomalu a zhluboka. Začněte normálním dýcháním a potom postupně prodlužujte nádech na dobu, než napočítáte do pěti. Následně zadržte dechpo dobu, než napočítáte do tří, potom pomalu vydechněte (ústy). Jakmile provedete úplný výdech, dvakrát nadechněte a vydechněte v normálním rytmu a potom celý cyklus zopakujte. Je to jakobyste kouřili cigaretu, ale bez cigarety.
  • Střídejte dýchání. Zacpěte si prstem jednu nosní dírku. Proveďte dlouhý nádech volnou dírkou, potom ji ucpěte prstem a pomalu uvolněte první nosní dírku, proveďte pomalý výdech. Snažte se, aby výdech byl co nejpomalejší.
  • Použijte představivost. Nadechněte se, jako byste vdechovali vůni květin. Poté vydechněte, jakobyste chtěli vyfouknout bubliny. Nebo si představte, že váš výdech dosahuje až na konec vesmíru a odtud zase proudí dech do Vašeho těla. Nebo vyzkoušejte barevné dýchání: představte si barvu dechu, který proudí nejen do vašich plic, ale i do celého těla.
  • Počítejte pozpátku. Zhluboka se nadechněte, když vydechujete, počítejte od devíti..děvet, osm..sedm..atd. V dalším dechovém cvičení od osmi, v dalším od sedmi. A tak postupujte dál, délku nádechu přizpůsobte číslu, od kterého počítáte.
další článek »