Dna - nemoc králů

O dně nemusíte dlouhé měsíce i roky vědět. V prvních stádiích se nijak neprojevuje, prvotním příznakem je bolest a otok kloubů. Postihuje především palce u nohy, klouby ruky, kotníky nebo kolena. Klouby nemocného bolí. Bolest přichází ráno a náhle, kloub je oteklý, červený, citlivý na dotek a tvoří se v něm zánět. Projevy se objevují pouze několik dnů, během několika měsíců se opět vrací. V pokročilé fázi jsou ložiska krystalků dokonce vidět i na kůži.

Záchvat dny je velmi náhlý a bolestivý. Obvykle přichází brzy ráno a je tak intenzivní, že i probudí. Kloub zčervená, je horký a velmi citlivý na dotek. Kůže nad postiženým kloubem je extrémně vypnutá, bolestivá a leskne se. 

Dna je běžný typ artritidy, ke kterému dochází, když se příliš velké množství kyseliny močové usazuje v tkáních. Kyselina močová je výsledný produkt metabolismu látek označovaných jako puriny, Organismus lidí trpících dnou neprodukuje dostatečné množství enzymu urikázy, v důsledku toho neodplavená kyselina krystalizuje, Při krystalizaci na sebe bere kyselina močová tvar jehliček, které pronikají do kloubů. Příčinou dny je nesprávná výživa, špatný pitný režim a stres. Pro předcházení dny je důležitá očista kloubů. 

Z hlediska psychgosomatiky:

Nepružné uvědomování si  sama sebe, výzva odpožit své panovačné a dominantní návyky, jít do sebe.

Dna je projevem zatuhlosti a vnitřní nespokojenosti. 

Dna je potřeba dominovat. Také nám ukazuje na náš vnitřní vztek a zlost. Lidé, především muži nebo také ženy ve vedoucích funkcích, trpící dnou vyžadují, aby je okolí poslouchalo.  Poslušnost nemusí být pouze v pracovní oblasti, ale také u spolupracovníků, partnera, přátel, dětí a rodiny. Je to vyznávání určitého řádu a očekávání , že se mu okolí podřídí. 

P%oložte si následující otázky:

Jak uctivě se chováme sami k sobě?

Dáváte svému tělu odpočinek?

Umíte relaxovat?

Posunujete se ve svém životě jak reálném , tak duchovním?

Je pro vás prioritou odevzdat práci včas?

Máte sami sebe dostatečně rádi? Nezapomínáte na sebe?

Máte často stres?

Vede vás vnitřní nastavení ke klidu a pohodě?

Dna jako nemoc

Nemoc se projeví, když se nedokážeme dostat ze situace, která je pro nás flustrující, a když nevidíme řešení, kterým bychom se osvobodili. Zatneme zuby, abychom nevybuchli, a když už to uděláme, vyčítáme si to, že jsme se neovládli. Cílem této kontroly je uchránit nás před utrpením, zklamáním anebo před nevolností. Je pro nás těžké vyjádřit, co cítííme. Chceme vypadat silní, že máme situaci pod kontrolou, ale ve skutečnosti jsme velmi citliví. Nevíme, co si se svou citlivostí počít, neboť se bojíme, že námi bude někdo manipulovat a zněužije nás. Má-li člověk trpící dnou nebo opakovanými dnovými záchvaty uzdravit, musí se nejprve naučit vyjádřit, co cítí dříve, než v něm vznikne citový přetlak. Naučit se respektu k sobě samému, nesnažit si vše podřídit za každou cenu, akceptovat, že věci se nedějí vždy jak by si přál, a konečně důvěřovat ostatním i životu. 

Dnový záchvat

Dnový záchvat odpovídá stavu, kdy přetečou emoce, kdy cítíme přetlak, který nám říká: "Tak, tohle už jsi přehnal." nebo " Teď jsi překročil hranici únosnosti.". Je to ta pověstná poslední kapka, která přetekla. Proč přetekla? Základem může být strach, že něco ztratíme, že budeme opuštěni, že budeme vykořisťováni. 

Lidská bytost postižena dnou by si měla položit následující otázky?

Nemám tendenci prudce reagovat, když nikdo nedbá na to, co bych chtěl/a, nebo o čem si myslím, že mám právo očekávat?

Nemám tendenci prudce reagovat, když mi nějaká situace připadá nespravedlivá, nebo když se cítím ignorován/a, vyloučn/a, znevážena/a a nerespektován/a?

Nevyčítám si, že jsem nad sebou ztratil konktrolu, když jsem se snažl/a vnutit ostatním, aby dělali, co chci?

Nemám pocit, že si nikdo neváží toho , co dělám?

Co nejíst, když máte dnu?

Dna je nazývána nemocí králů, protože vzniká zejmína z přemíry alkoholu, konzumace červeního masa a dalších potravin bohatých na puriny: vnitřnosti, zvěřina, ale v menší míře i maso jakéhokoliv druhu, paštiky, kvasnice, chřest, ořechy, kakao a čokoláda, ryby, mušle, čočka, hrách i zelený hrášek, dýňová semínka. Kromě toho pacient se dnou nesmí ani jiné potraviny, které puriny neobsahují, ale mohou vyvolat záchvyt dny: zejména alkohol, kávu , černý čaj. Omezují totiž vylučování kyseliny močové z těla. 

Jídelníček nemocného se dnou

Ssestacvit jídelníček pacientovi se dnou je poměrně složité. Jednodussí je říci, co by nemocní jíst neměli, něž co by jíst měli. Obecně platí, že jídelníček by měl být založen zejména na nízkotučnách mléčných výrobcích a vybrané zelenině. Ta by měla být syrová a nesmí jí být až moc, protože určité množství purinů obsahují i paprika, cibule, mrkev, cuketa nebo špenát. Pečivo je vhodné žitné, je vhodné vynechat pšeničnou mouku, omezit brambory a i těstoviny. 

Potravinové doplňky:

- gingho biloba

- vojtěška - na bolesti kloubů

- chlorophyll

- zásaditá voda

- za studena lisovaní rostlinné oleje a nenasycení masné kyseliny

- vit B na úpravu trávení

- vit C- vysoké dávky - na snížení hladiny kyseliny močové, protizánětlivé účinky

- acylpyrin- na akutní zánět

- čaje

« předchozí článek další článek »