Překyslený organismus nemůže být zdravý. Čím větší je toto zatížení, tím vážnější je onemocnění.
Hlavní příčiny překyselení organismu:
Všeobecné:
- špatná váživa
- špatné stravovací návyky
- špatný způsob života
Jednotlivé konkrétní příčiny:
- příliš bílkovin
- cukr
- alkohol
- nikotin
- nasycené masné kyseliny
- jedovaté látky v životním prostředí
- elektrosmog
- chemické léky
- zloba a agrese
- stres a nahromaděná duševní zátěž
Kyselozásaditá rovnováha ve stravě
Cukr
Vyskytuje se téměř ve všech potravinách a tvoří přibližně 50% uhlohydrátů. Hodně cukru unavuje a dokáže rozházet imunitní systém. Čím více sladkostí jíme, tím méně přijímáme vitamíny a minerální látky. Cukr nám sice život "osladí", ale tělo okyselí. Odjímá tělu vit B1, který nutně potřebujeme k biochemické přeměně.
Přírodní cukr z cukrové třtiny obsahuje vysoký podíl důležitých stopových prvků, minerálů a vitamínů. Bílý cukr ochromuje peristaltiku střev a silně zatěžuje imunitní systém. Ničí sklovinu a připravuje vhodné prostředí pro bakterie. Snižuje činnost mozku. Cukr přetěžuje slinivku, jelikož ji nutí k zvýšené produkci inzulínu (snižuje hladinu cukru v krvi, snížením hladiny máme hlad, takže zase sáhneme po něčem sladkém a máme začarovaný kruh).
Sůl
Lidský organismus potřebuje cca 3 gramy denně (přijímám však cca 15 g). Příliš soli může usmrtit, jelikož je přímé spojení soli a osmotického tlaku buněk (následně i vysoký krevní tlak). Mnoho soli unavuje, zapříčiňuje náladovost, podrážděnost. Sůl se naplavuje, poškozuje ledviny, stoupá krevní tlak. Místo soli proto raději použivejte bylinky a přírodní koření.